Интериор

 Цветовете в интериора
Фактори, които могат да окажат влияние при избора на цвят в интериора
(с едно на ум - винаги има изключения от правилата :) )
 • Култура - много важно е да се отчете факта, че цветовете могат да имат различна интерпретация в различните страни. Например в Китай бялото е цвят на смъртта.
 • Навици - изглежда, че импулсивните хора имат склонност към червено-оранжевата гама, черно и кралско синьо, а тези, които предпочитат да планират и обмислят, предпочитат розово, бледо жълто, бледо синьо и тъмно синьо.
 • Статус - цветовите ни предпочитания се повлияват и от нашия стандарт на живот. По-светлите и по-наситени цветове привличат хората с по-ниски приходи, докато хората с повече приходи би трябвало да използват по-елегантни цветове.
 • География - географското положение на конкретната целева аудитория трябва да се има предвид и да се вземе под внимание. Хората в Латинска Америка, например, ще предпочетат по-ярки цветове, докато хората от Северна Европа харесват неутралните цветове.
Изброените особености ни дават следните възможности за използване:
 • Червеното е цвят, който окото възприема най-бързо, макар че скорошни изследвания показват, че хората на средна възраст и по-старите хора понякога виждат трудно този цвят. Червеното символизира енергия, скорост, гняв, опасност, кръв, въодушевление, сила, сексуалност.
 • Синьото е студен цвят, предпочитан от много европейци, особено мъже. Създава усещане за доверие и сигурност.
 • Жълтото е топъл и стимулиращ цвят като слънцето, вдъхва чувство на щастие, предпочитан най-вече от младите хора, но само ако не се употребява прекомерно. Може също така да бъде асоцииран с предателство.
 • Оранжевото е топъл и енергичен цвят, който не включва в себе си опасността и агресията на червеното.
 • Зеленото е свеж и студен цвят, асоцииращ се с природа, растеж, надежда.
 • Пурпурното е цветът на привилегированите, свързва се с религия, а също така е считан и за кралски цвят. Често се свързва с духовност и високо достойнство.
 • Розовото е лек и нежен цвят, създаващ усещане за сигурност. Често се използва като символ на любов и сладост. Твърде много розово обаче се възприема като детинско.
 • Бялото е символ на чистота и невинност, асоциира се с природата и със светлината. В Азия, обаче, този цвят е свързан със смъртта.
 • Черното се възприема като изтънчен, елегантен цвят, внася мистериозност, но и символизира смъртта и окултното. Използван по правилния начин (например в комбинация със златно) може да създаде усещане за шик и често се използва при луксозни продукти.
 • Златистото е кралски цвят, създаващ усещане за престиж и богатство.
 • Сребристото също може да се възприеме като цвят на престижа, ако се използва правилно или може да внуши асоциация с науката.
Трябва да се обръща внимание и на формата – едни цветове поглъщат формата (жълтия, белия), а при други – формата поглъща цвета (син, черен). 
Известна е и ролята на асоциациите: 
светло синият цвят се асоциира с цвета на небето, водата; зеленият – с тревата, зеленината, оранжевият с огъня и т. н.

eDi-M

Вдъхновяващи цветни палитри
 

 
 
   


  

     Източник: http://discovercolor.ru/

Цветовете и епохите
Всяка епоха избира свой цвят - в традициите на Древен Египет със сини цветове са изобразявали боговете на небето. Конфуцианство нерядко се свързвало със синия цвят на небето.
В Древността наричали виолетовия цвят – цвят на мъдростта и познанието на истината. Вечерното небе, в традициите на Китай, се изобразявало с виолетов цвят.
Пурпурния цвят в Древен Рим се използвал като символ на...Още
eDi-M

Възприемане на цветовете  
От физиката знаем, че светлината се разпространява от източника във вид на вълнообразно движещи се различно осветени лъчи. Така например, при преминаването на слънчевата светлина през стъклена призма, тя се разлага на червени, оранжеви, жълти, зелени, сини и виолетови. За да имаме представа за цвета на една боя е необходимо да са налице няколко условия...Още
eDi-M